Allt mer trendigt att handla kontaktlinser online

Att använda kontaklinser har blivit ett trendigt alternativ till glasögon. I Sverige är det många som har linser som ett komplement vid tillfällen då de inte kan eller vill använda glasögon. Det finns platser så som badhus, strand eller vid träning där det helt enkelt är lättare att använda linser än glasögon. Vissa använder linser för att förändra sitt utseende och kan då välja en färgad lins. Just de färgade och mönstrade linserna har blivit allt mer populära under halloween och maskerader då de på ett enkelt sätt kan förvandla en till en katt eller liknande. Även i kändisvärlden är det vanligt med linser ett bra exempel på detta är Marilyn Manson som ofta sågs använda vita linser. Under sommarmånaderna ökar också användandet och man tror att detta beror på att det är lättare att använda solglasögon när man har linser.

Olika typer av kontaktlinser

Flera olika kontaklinser finns på marknaden. I Sverige är det vanligast med en mjuk lins medan det i Tyskland och USA är vanligare att man använder en hård variant. Den mjuka linsen kan man enkelt ta bort med fingertopparna medan man behöver en liten sugpropp för att ta av linsen som är av hårade material. Utvecklingen går hela tiden framåt och idag finns det flera varianter av linser. Endagslinserna hör till den vanligaste gruppen. Här tar man ett nytt par linser varje dag och slänger dem vid dagens slut. En annan populär variant är den så kallade dygnetruntlinsen. Denna kan du sova med och alltså bära dygnet runt under en helt månad innan den behöver bytas ut. Denna har blivit väldigt populär på kort tid. Det krävs inget recept för att få köpa kontaktlinser i Sverige men du behöver ha provat ut dem hos din optiker. För att du ska kunna få linser som passar ditt öga behöver du veta vilken brytning, stryka och hur ditt öga är rundat. När du har provat ut detta hos optiker kan du sedan köpa dina linser direkt via nätet om du så önskar. Många uppskattar att handla över nätet idag, det är både enkelt, bekvämt och ofta lite billigare. Att handla billiga linser är oftast uppskattat. Näthandeln ökar ständigt och många optiker erbjuder också en möjlighet att köpa linser online. Oftast tillverkas linserna av ett par olika grossister vilket gör att samma lins kan ha flera olika namn. Detta kan verka lite förvirrande i början men beskrivs oftast både enkelt och tydligt på hemsidorna som tillhandahåller dessa linser. De linser som säljs via nätet är oftast precis samma som de du kan köpa av din optiker. Enda skillnaden är namnet och ibland förpackningen.

En utvecklande historia

Precis som övriga samhället så har linserna genomgått en stor förändring genom tiderna för att idag vara sa pass bra för ögat att du faktiskt kan sova med dem. De första linserna tillverkades av glas, täckte hela ögat och kunde bara bäras ett par få timmar. Detta var under 1800-talet och man kan förvånas över att människor faktiskt använde dem. De var obekväma och gjorde helt enkelt ont att bära. Under 50-talet tillverkades kontaktlinser som kunde bäras under en hel dag. Dessa fick större genomslag då man kunde slippa sina tunga och otympliga glasögon. Idag är det relativt enkelt att sköta sina linser men för bara ett par år sedan var man tvungen att koka linserna i en speciell behållare varje kväll för att sterilisera dem. Numera används saltlösningar för att rengöra dem och de byts ut regelbundet vilket gör att infektioner och bakterier inte får någon chans att fästa på ögat. Vare sig du väljer att använda linser för att ersätta glasögon eller för helt kosmetiska själ så finns det idag en lins som passar dig!