Är du ute efter de perfekta linserna? Då är det inte ovanligt att du har en del frågor. Att hitta de rätta linserna för just dig och din livsstil är inte en uppgift som inte alltid är helt enkel och särskilt inte om detta är dina första par linser.

Vi har därför samlat de vanligaste frågorna och svaren när det gäller linser och hur du använder dem. Förhoppningsvis hittar du snabba svar på de frågor du har och vi hoppas kunna underlätta din jakt på de perfekta linserna för dig.

Vilken lins ska jag ha?

Detta är förmodligen den allra vanligaste, men även svåraste, frågorna av alla. Det är omöjligt att säga vilka linser som passar just dig eftersom utbudet är så stort och linstyperna så många. Därför ska du besöka en optiker som kan hjälpa dig komma fram till vilka linser som är bäst utifrån de behov och den livsstil just du har.

Klicka inte hem linser som du tror ska passa, utan ta detta råd på allvar. Faktum är att du kan skada dina ögon och din syn med fel linser, vilket är något vi tvivlar på att du vill.

Kan man vara för ung för att använda linser?

Nej, sanningen är att man kan använda linser när som helst i livet. Det är mer en fråga om ansvar och behov. Om det gäller ett mindre barn som kräver linser bör föräldrarna vara extra noggranna och ansvarsfulla när det gäller hygien och rengöring. Har ditt barn tidigare använt glasögon men vill nu testa linser när det kommit upp i skolåldern är detta fullt möjligt. Dock är det viktigt att informera om hur man tar hand om linserna på bästa sätt och när de inte bör användas.

Det handlar i grund och botten om hur villig man är att ta på sig det ansvar som linser för med sig. Men någon åldersgräns finns alltså inte. Det bästa är att alltid konsultera med en optiker, oavsett om det rör sig om linser till dig eller till ditt barn.

Har linser ett bäst-före-datum?

Ja, linser har faktiskt ett bäst-före-datum som står på dess förpackning. Även om linserna legat obrutna i sin förpackning bör du aldrig använda dem om detta datum passerat.

Får man sova med linser?

Ja, dock måste du ha rätt sorts lins om du planerar att sova hela nätter med linserna i. Skulle du somna på bussen eller i soffan en stund med vanliga linser är detta inte alls problematiskt, det enda som kommer ske är att du kan känna ett visst obehag precis efter att du vaknat.

Kan man korrigera närsynthet med hjälp av linser?

Visst kan man det. Är du närsynt bör du använda ett par konkava linser. I många fall är faktiskt linser ett mycket bättre alternativ än glasögon när det gäller närsynthet. Anledningen till detta är eftersom synfältet blir väldigt begränsat när man använder skarpa glasögon, vilket det inte blir om du använder linser.

Kan jag köpa linser utan att besöka en optiker?

Det är möjligt att beställa linser receptfritt online, dock är det något vi avråder dig ifrån att göra. Detta eftersom du kan köpa linser som är helt fel för just dina ögon och dina synfel. Du bör alltid konsultera din optiker innan du köper linser. Detta gäller även om du vill testa en ny typ av lins.