Om du använder linser måste du ha linsvätska. Det gäller alla slags linser utom endagslinser eftersom du byter ut dem varje dag, men även då kan det vara bra att ha linsvätska för om du får smuts eller damm på dem kan du bara skölja av endagslinserna istället för att slänga dem.

En linsvätska fyller flera funktioner. När du sköljer dina linser med linsvätska försvinner dammpartiklar och smuts och när du förvarar linserna i dina linskoppar löses proteinbeläggningarna upp av linsvätskan. Den desinficerar också dina linser så att de inte angrips av virus, bakterier och svamp och förebygger ögonsjukdomar.

Det finns inga substitut för linsvätska, däremot finns det många olika sorters linsvätskor att välja på. Det finns linsvätskor som du gnuggar dina linser i innan du lägger ner dem i linskopparna och det finns vätskor som inte kräver någon gnuggning, de brukar kallas för No Rub. Om du använder No Rub behöver du bara skölja av linserna innan du lägger ner dem i linskopparna. Det finns också linvätskor som håller dina linser fuktiga extra länge efter att du har satt i dem, till exempel Opti-Free Pure Moist. Denna linsvätska är bra för dig som har torra ögon eller för dig som vill att dina linser ska kännas extra bekväma att bära, hela dagen.

Se alltid till att ha linsvätska hemma genom att beställa den i samma veva som du beställer dina linser på nätet. Linsvätska är billigare på nätet än hos optikern och om du beställer den tillsammans med dina linser behöver du inte betala någon extra fraktavgift.